Over Data Science in de zorg

Data Science staat momenteel volop in de belangstelling binnen de zorg. Steeds meer artsen, bestuurders en professionals in de zorg, zien de kansen die data science biedt voor hun organisatie.

Dit blog houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen dit vakgebied. Het biedt een nuchtere en praktische blik, en bevat veel informatie over mogelijkheden en uitdagingen als je aan de slag wilt met data science in de zorg.

Data Science in de zorg heeft als motto "Van data scientists, voor data scientists". Het is een initiatief van mij, Han de Vries. Ik heb meer dan 20 jaar ervaring op het snijvlak van gezondheidszorg, verzekeringen en data, binnen de vakgebieden data science, gezondheidseconomie, actuariaat, en health services research. Ik help organisaties in de zorg en verzekeringsbranche bij het opzetten van data science teams, coachen van data scientists, en leiden van data science projecten.

Ik werkte eerder als onderzoeker bij de RAND Corporation in Leiden, Santa Monica (VS), en Cambridge (VK), en als actuaris bij Achmea Zorg. Mijn onderzoek is gepubliceerd in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften, zoals European Heart Journal, Health Services Research, en Health Affairs. Sinds 2011 werk ik zelfstandig via mijn bedrijf Research for Decisions. Ook ben ik oprichter en beheerder van R-exercises, een website met meer dan 4.000 oefenopgaven op het gebied van R, een programmeeromgeving voor data science en statistiek.